{ "title": "Yulaf Besin Değerleri", "image": "https://www.yulaf.gen.tr/images/yulaf-besin-degerleri.jpg", "date": "21.01.2024 06:19:11", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yulaf Besin Değerleri, bol miktarda nişastalı olan taneleri için yetiştirilen salkım biçiminde dağınık başaklara sahip bir tarım bitkisidir. Saplarının uçlarında bulunan başakların her biri iki veya üç tohum barındırmaktadır. Yulaf beyaz, sarı, siyah, kırmızı ya da boz tohumlu olarak değişik çeşitlerde bulunmaktadır. Yulafın Dünya'ya Asya'nın batısı ve Avrupa'nın doğusunda kalan bölgeden yayıldığı düşünülmektedir. Dünya'nın en çok yulaf üreten iki ülkesi Rusya ve Amerika Birleşik Devletleridir. Türkiye'de ise Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Yıllık olarak ortalama 350 bin ton yulaf üretildiği bilinmektedir.

Yulaf Besin Değerleri; Yıllık olarak ortalama 350 bin ton yulaf üretildiği bilinmektedir. Yulaf unundan lapa ya da gözleme gibi yiyecekler yapılmaktadır, taneleri özellik ile kahvaltı için hazırlanarak, tahıl karışımlarına katılmaktadır. Yulaf buğdayın pahalı olduğu dönemlerde onun yerine geçmiştir. Günümüzde kuzey ülkelerinde yulafın gıda ürünleri arasındaki yeri küçümsenmeyecek durumdadır. Folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından zengin bir besin olan yulafın 100 gramında; 370 kilo kalori, karbonhidrat 63.29 gram, protein 12.53 gram, yağ 7 gram, lif 5.43 gram, sodyum 7 miligram, potasyum 348 miligram, kalsiyum 54, demir 4.606'dır. Tüketilmek istendiği zaman, 1 dilim ekmek yerine 1.5 çorba kaşığı kadar yulaf tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

" } ] }