{ "title": "Yulaf Bitkisi", "image": "https://www.yulaf.gen.tr/images/yulaf-bitkisi.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:45", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Yulaf bitkisi, bol nişastalı taneleri amaçlı yetiştirilen bir tarım nebatı. Daha çok hayvan yemi model kullanılan bu tahıldan kişilerin beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday veya arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları yardımıyla öbürlerinden rahatlıkla ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda yer alan başakcıkların her bir tanesi 2-3 tohum içeren. Dışları kılıfta örtülü bulunan bu tohumların ikisini ansızın tekrar zarsı 2 yaprak kuşatır.

Yulafın beyaz, kara, sarı, kırmızı veya boz tohumlu, az veya uzunca saplı birçok versiyonu vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sürdürdükleri çalışmalarla farklı abuhava ve toprak şartlarına uyumlu yulaf çeşitleri geliştirilmiştir. Mesela, bunlardan kırmızı yulaf sıcak bulunan ve nemli iklimlerde yetiştirilir. Yulafın dünyaya, yabanıl model yetiştiği Asya'nın batısıyla Avrupa'nın doğusu içinde olan bölgelerden dağıldığı sanılır. Yabanıl yulaflardan türeyerek günümüze erişmiş bulunan kültür yulafları içerisinde en fazla yetiştirileni hiç şüphesiz Avena sativa türüdür. Bu Sabah yulaf, arpa ve çavdardan daha kocaman miktarlarda üretilen bir tahıldır. Serin ve nemli iklimleri sevdiği amaçlı en güzel Avrupa'nın batı ve İskandinav ülkelerinini de içerisine alan kuzeyindeki bölümlerinde, Rusya'da ve Kuzeyindeki Abd'de yetişir. Bununla beraber Avustralya ve Yepyeni Zelanda'da da ekilir. Yulaf fazla miktarda yağış almayan kurak yerlerde kalın kavuzlu, uzunca tohumlar verir. ABD ve Rusya dünyanın en fazla yulaf üreten ülkeleridir; fakat İskoçya, İsveç ve Finlandiya benzeri minik kuzeyindeki ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği amaçlı yulaftan yayvan ölçüde yararlanılır.

Yulafın Yararları Faydaları Nelerdir?

Yulaf unu ve kepeği ile yapılan çorba ve lapa; hafif rejim yemeği ile beslenmeyi gerektiren bütün hastalıklarda kesinlikle kullanılması gerekli bulunan, çok kıymetli ve faydalı bir besindir. Mesela, beslenme bozukluklarında, sağlık sorunu sonrasındaki güçsüzlüklerde, mide ve bağırsak hastalıklarında, safra kesesi, sarılık, mide irini ve ülserinde kullanışlıdır. Kahvaltıda yulaf kepeği çorbası veya rejim sütle karıştırılmış yulaf kepeği yendiğinde, 4 - 6 hafta içerisinde kolesterol seviyesi %30-40 oranında, kan şekeri %10-15 oranında azalabilir, dışkılama normal hale gelir ve kan basıncında azalma görülür. Yulaf kepeği bulamayanlar, yulaf ezmesi de kullanabilirler. Fakat yulaf ezmesinin, kepeğe nispeten daha çok miktarda tüketilmesi gerekecektir. Yeşil yulaf bitkisiyle yapılan çayın içimi de çok pozitif neticeler verir. Sinirsel bitkinlik haline ve uykusuzluğa karşın kullanılmalıdır. Kanın içindeki ürik Asit miktarını azaltarak, romatizma ve gut hastalıklarında destekçi olabilir, yaşlı kişilerin tipik bağlamda güçlenmesini olanağı sağlar. Kan basıncı düzensizlikleri ve kalp rahatsızlıkları tedavilerinde yardım model kullanışlı. Deri döküntülerine ve cinsel yetersizliğe karşın denenebilir. Mesane zayıflığına veya hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına karşın nebat çayı kullanılmalıdır. Erkeklik gücünü arttırıcı model da faydalı olabilmektedir.

Yulafın Kullanım biçimleri

Yulaf çayı: Bir çorba kaşığı ince kıyılmış yeşil yulaf, orta büyüklükte bir su bardağı dolusu kaynamış derecede sıcak bulunan suyla haşlanır, 10-15 Dk demlendikten sonra süzülür. Gün içerisinde 3 - 4 bardak kıtır demlenmiş çay, tatlandırılmadan içilir.

Yulaf tentürü: Yayvan ağızlı bir cam şişeye veya kavanoza yarıya denli ince kıyılmış kıtır yeşil yulaf nebatı koyulur ve üzerine, çalkalanabilecek bir uzaklık kalana dek elma sirkesi katılır.
" } ] }