{ "title": "Yulaf Diyeti", "image": "https://www.yulaf.gen.tr/images/yulaf-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 00:49:15", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Yulaf Diyeti, Yulaf, buğdaygiller familyasından olup 50-150 santim boyunda, bir yıllık otsu tahıl bitkidir. Gövde yapısı boğumlu yapıdadır. Bu boğumlar ince şerit şeklinde yaprakları çıkar. Çiçekleri çok fazla olmayan salkımlar şeklinde açmaktadır. 2-11 çiçekten oluşan salkımlarında 1-3 adet arası çiçek, tohuma dönüşmektedir. Bu tohumlarından yetiştirilen yulaf şimdilerde daha çok fazla hayvan yemi şekilde kullanılmaktadır. Gıda içeriğinin kıymeti başka tahıl ürünlerine göre daha az olduğundan dolayı üretimi giderek azalmakta. Ana maddesi yulaf olan yulaf diyeti, başta sosyal medya olmak üzere çeşitli yayınlarda önerilmektedir. Yulaf diyeti için sabit bir listesi yoktur, günlük beslenmenize değişen miktarlarda yulaf ilave edilerek yulaf diyeti gerçekleştirebilirsiniz.

Sağlıklı zayıflamak amacıyla bir alternatif olan yulaf diyetiyulafın kötü kolesterolü düşürmesiyle ve belirli kanser çeşitlerinden korunma sağlaması gibi diğer faydalı yönleriyle denemeye değecektir. Hızlı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler, hızlı zayıflamanın sağlık açısından zararlarını göz önünde bulundurarak hazırlanan diyette ilk hafta sürecinde her öğünde diyet sütle yulaf ezmesi önerilmektedir. Bu sayede ilk haftada alınacak günlük kalori miktarı ortalama olarak 900 ile 1200 arasına düşecektir. Devam eden 4 hafta boyunca normal diyet listesine günde 1-2 kâse arası yulaf ilave etmelisiniz. Bu sayede alınacak olan kalori ölçüsünü 1000-1300 kalori arasına çıkarır. Bu 30 gün sürü içerisinde sabahları meyve salatası ve akşam yemeğinden önce taze sebzelerden hazırlanan atıştırmalıklar serbest olacaktır. Yulaf diyeti süresince yenilmesi serbest olan gıdalar arasında; yağsız süt, ıspanak, muz, çilek, kırmızı biber, üzüm, marul, balık, tavuk, havuç, elma, portakal, çay ve kahve şekersiz olması şartıyla tüketilmesi önerilir. İçerisinde bol miktarda besin lifi, bitkisel protein maddeleri, lipid, tuz ve vitamin bulunan yulaf, kan şekeri problemi ve kolesterol sorunları yaşayan kişiler için de ideal bir besin olmaktadır. Yüksek oranda besin lifi içermesi ve özellikle beta glukan olarak bilinen çözünebilir lif içermiş olması, yulafı besin değeri anlamında önemli kılmaktadır. Programında yulaf bulunan diyetlerde, belirli bir reçete olmaz. Günlük beslenmenize belirli oranda ilave edeceğiniz yulaf hem sağlıklı kilo kaybı sağlayacak hem de kötü kolesterolün düşürülmesinde ve kansere karşı koruma sağlayacaktır.

Yulaf Diyeti Planı

Sabah Kahvaltısı: 5 yemek kaşığı yulafı 1 bardak süte ilave ederek tüketin. Bol bol su içilmesi gerek.

Ara öğün: Bol miktarda salatalık, biber, marul ve yeşillik tüketilmelidir.

Öğle Yemeği: 3 yemek kaşığı yulaf ve 3 yemek kaşığı sebze yemeği tüketilmeli.

Ara öğün: 5 yemek kaşığı yoğurt yenilmeli.

Akşam yemeği: 3 yemek kaşığı yulaf ve 3 yemek kaşığı sebze yemeği yenilmeli.

Yoğurtla karıştırılan yulaf, yulaf diyeti için iyi bir seçenektir. Eğer yulafın tadından hoşlanmıyorsanız, yemeklerin içine serpiştirerek yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı bir seçenek olarak da yulafı suda pişirerek, üstüne muz, çilek, kivi, şeftali, portakal ya da istediğiniz herhangi bir meyveyi ekleyip kuru yemiş, süt ve tarçın ekleyerek de zenginleştirerek, kalorisi düşük ama lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz. Ara öğünlerde ceviz ve küçük bir meyve yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Posa açısından zengin olan, demir içeren, magnezyum ve selenyum içeren, çinko, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerisinde barındıran, beta glukan maddesiyle kan şekerini dengeleyen, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki oluşturan, kansere karşı koruma sağlayan, uzun süre tokluk hissi oluşturan, mide ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olan, bedensel yorgunluğu alan yulaf oldukça faydalı ve sağlıklı kilo kaybı oluşturan yapısıyla diyette ve sağlıklı beslenme de oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır.
" } ] }