{ "title": "Yulaflı Ekmek", "image": "https://www.yulaf.gen.tr/images/Yulafli-Ekmek-91.jpg", "date": "20.01.2024 09:51:28", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Yulaflı ekmek, ekşi mayanın tadını ve kokusunu barındıran bu ekmeği günü zinde geçirmek ve enerjik olmak adına tüketebilir sofranıza ayrı bir tat katabilirsiniz. Verilecek olan tariften aşağı yukarı 675 gram olan 2 tane orta boylarda bir yulaflı ekmek çıkmaktadır. Taş ekmeği tekniği ile yapılacak yulaflı ekmektir. Bu tarifte bütünüyle ekşi maya kullanılmıştır.

Yulaflı Ekmek Malzemeleri
Yulaflı Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekşi maya, bir gün önceden aktif hale getirilerek kullanıma hazırlanır. Ön mayada önceden uygun kaba tüm malzemeler eklenir ve tahta spatula yardımı ile kuru bölge kalmayıncaya kadar güzelce karıştırılır. Duş bonesi ile kapatılır ve bir gece boyunca beklemesi yeterli olacaktır.

Ön mayamız hazırlandıktan sonra asıl mayamızın hazırlanmasına başlanılır. Unların tamamı ve ekşi maya çırpıcı kabına konularak düşük devirde karıştırılır. Arkasından bu karışımın üstüne karıştırma devam ederken yavaşça su dökülür. Hamur, 4 dakika süresince çırpıcıda yoğrulur ve 15 dakika boyunca ekşimeye bırakılır.

Ekşimiş olan hamurun üzerine tuz ilavesi ile 10 dakika daha karıştırılır. Ondan sonra tezgâh üstüne alınarak 2-3 dakika daha elde yoğrularak topan şekli verilir. Elastik ve plastik kıvamını alan hamur, zeytinyağıyla hafifçe yağlanmış olan kabartma kabına alınır.

Önce su, arkasından ekşi maya ile en üste unlar birbirine değmeyecek şekilde karşılıklı olan köşelere tuz konularak hamur programında çalıştırılır.

Hamur elde en az 15 - 20 dakika süresince yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dakikalık yoğurmanın sonunda 15 dakika bekledikten sonra ilave edilmesi gerekiyor, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alınca 15 dakika süresince yoğrulmalıdır.

Ekşi maya aktifleşmeden önce. Taş ekmek tekniğine benzer bir şekilde kabartma kabına alınır ve üstü kapatılan hamur, 2 kat oluna dek kadar beklenir. Bu zaman zarfında ortam sıcaklığına göre 1-2 saat arasında değişim göstermektedir.

2 katına ulaşmış olan hamur, kabarma kabından çalışma tezgâhına ya da silikon mat üstüne alınır. Kesme bıçağı yardımı ile 2'ye bölünerek tartılır ve istenilen ağırlıklara bölünür. Hamura topan şekli verilir. Şekil almış hamur, son kabarmasını yapacağı, içerisine un elenmiş kalıplara ek yerleri yukarıya gelecek bir şekilde konulur. Son kabarma için de iki kat olması beklenir. Bu süre de 1-2 saat sürmektedir.

Ortam sıcaklığına uygun bir şekilde hamurun kontrolü yapılır. Kontrol için hamurun üstüne hafifçe bastırılması yeterlidir. Basılmış olan yer hemen dolduruluyor ise henüz hamur yeteri kadar kabarmamış demektir. Çok sıcak ortamlarda elimizdeki hamurun 2 katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği zaman aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından dolayı hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek olacaktır. Aşırı soğuk ortamda bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

Pişirme işleminden 30-35 dakika önce fırının en alt kısmına ızgara üstüne ekmek taşı konularak ısı 230 dereceye ayarlanır.

Fırın yeterince ısındıktan bir süre sonra hamur fırına sürülmeden fırının kapağı açılır ve su püskürteci yardımı ile 15-20 kez kenarlara da gelecek şekilde su püskürtülür. Hamur, fırına verilmeden bir süre önce unlanmış olan kürek üstüne alınır, keskin bir bıçak ya da jilet ile uygun bir şekilde çizilerek fırın taşına konulur. 15 dk. Boyunca 230 derecede, 30-40 dk. Boyunca 200 derecede pişirilir. İlk 10 dakika süresince fırının duvarlarına gelmek şartıyla içeriye birkaç sefer bolca su püskürtülür. İlk 15-20 dakika sonrasında ekmekler fırın içinde yer değiştirilir ve homojen bir pişme sağlanır. Altından tok bir ses gelince pişmiş demektir ve dışarıya alındığında ızgarada soğutulur. Yulaflı ekmek hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }