Yulaf Diyeti Yulaf Bitkisi ve Besin Değeri Yulaf, buğdaygiller familyasından olup 50-150 santimetre boyunda, bir yıllık otsu bir tahıl bitkisidir. Gövde yapısı boğumlu ve ince şerit şeklinde yapraklar çıkarır. Çiçekleri çok fazla olmayan salkımlar şeklinde açar ve 2-11 çiçekten oluşur. Her salkımda 1-3 çiçek tohuma dönüşür. Bu tohumlar, günümüzde genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ancak yulaf, gıda içeriğinin kıymeti açısından diğer tahıl ürünlerine göre farklı avantajlar sunar. Yulaf Diyetinin Faydaları Yulaf diyeti, başta sosyal medya olmak üzere çeşitli platformlarda önerilmektedir. Yulafın kötü kolesterolü düşürmesi ve belirli kanser türlerinden korunma sağlama gibi diğer faydalı yönleriyle sağlıklı zayıflama için bir alternatif olarak denemeye değerdir. Yulaf, yüksek oranda besin lifi, bitkisel protein, lipid, tuz ve vitamin içerir. Özellikle beta glukan olarak bilinen çözünür lif içermesi, yulafı besin değeri açısından önemli kılmaktadır. Yulaf, kan şekeri problemi ve kolesterol sorunları yaşayan kişiler için de ideal bir besindir. Yulaf Diyeti Nasıl Uygulanır? Yulaf diyeti için sabit bir liste yoktur. Günlük beslenmenize değişen miktarlarda yulaf ilave ederek diyeti gerçekleştirebilirsiniz. Yulaf diyetinde, ilk hafta sürecinde her öğünde diyet sütle yulaf ezmesi önerilmektedir. Bu sayede ilk haftada alınacak günlük kalori miktarı ortalama olarak 900 ile 1200 arasına düşecektir. Devam eden 4 hafta boyunca normal diyet listenize günde 1-2 kase yulaf ilave etmelisiniz. Bu sayede alınacak olan kalori miktarı 1000-1300 kalori arasına çıkacaktır. Yulaf Diyetinde Serbest Olan Gıdalar Yulaf diyeti süresince serbest olan gıdalar arasında şunlar bulunmaktadır:
Yulaf Diyeti Planı Sabah Kahvaltısı: 5 yemek kaşığı yulafı 1 bardak sütle karıştırarak tüketin. Bol bol su içilmesi gerek. Ara Öğün: Bol miktarda salatalık, biber, marul ve yeşillik tüketilmelidir. Öğle Yemeği: 3 yemek kaşığı yulaf ve 3 yemek kaşığı sebze yemeği tüketilmeli. Ara Öğün: 5 yemek kaşığı yoğurt yenilmeli. Akşam Yemeği: 3 yemek kaşığı yulaf ve 3 yemek kaşığı sebze yemeği yenilmeli. Yoğurtla karıştırılan yulaf, yulaf diyeti için iyi bir seçenektir. Eğer yulafın tadından hoşlanmıyorsanız, yemeklerin içine serpiştirerek de yiyebilirsiniz. Ayrıca, yulafı suda pişirerek üzerine muz, çilek, kivi, şeftali veya istediğiniz herhangi bir meyveyi ekleyip kuru yemiş, süt ve tarçın ekleyerek de zenginleştirebilirsiniz. Ara öğünlerde ceviz ve küçük bir meyve yenilmesinde sakınca yoktur. Yulaf, posa açısından zengin, demir, magnezyum, selenyum, çinko, E vitamini ve B grubu vitaminleri içeren, beta glukan maddesiyle kan şekerini dengeleyen, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki oluşturan, kansere karşı koruma sağlayan, uzun süre tokluk hissi oluşturan, mide ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olan ve bedensel yorgunluğu alan bir besindir. Bu özellikleriyle yulaf, sağlıklı kilo kaybı sağlayan yapısıyla diyette ve sağlıklı beslenmede büyük avantajlar sunmaktadır. |