Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yulaflı Ekmek

Yulaflı Ekmek

Yulaflı ekmek, ekşi mayanın tadını ve kokusunu barındıran bu ekmeği günü zinde geçirmek ve enerjik olmak adına tüketebilir sofranıza ayrı bir tat katabilirsiniz. Verilecek olan tariften aşağı yukarı 675 gram olan 2 tane orta boylarda bir yulaflı ekmek çıkmaktadır. Taş ekmeği tekniği ile yapılacak yulaflı ekmektir. Bu tarifte bütünüyle ekşi maya kullanılmıştır.

Yulaflı Ekmek Malzemeleri

  • 400 gram ekşi maya
  • 90 gram yulaf unu
  • 700 gram çift yelek un
  • 400 ml. Hazır su
  • 1 yemek kaşığı tuz (Ekşi maya akışkan olduğu için su ayarını tekrar gözden geçirebilirsiniz)

Yulaflı Ekmek Nasıl Yapılır?


Ekşi maya, bir gün önceden aktif hale getirilerek kullanıma hazırlanır. Ön mayada önceden uygun kaba tüm malzemeler eklenir ve tahta spatula yardımı ile kuru bölge kalmayıncaya kadar güzelce karıştırılır. Duş bonesi ile kapatılır ve bir gece boyunca beklemesi yeterli olacaktır.

Ön mayamız hazırlandıktan sonra asıl mayamızın hazırlanmasına başlanılır. Unların tamamı ve ekşi maya çırpıcı kabına konularak düşük devirde karıştırılır. Arkasından bu karışımın üstüne karıştırma devam ederken yavaşça su dökülür. Hamur, 4 dakika süresince çırpıcıda yoğrulur ve 15 dakika boyunca ekşimeye bırakılır.

Ekşimiş olan hamurun üzerine tuz ilavesi ile 10 dakika daha karıştırılır. Ondan sonra tezgâh üstüne alınarak 2-3 dakika daha elde yoğrularak topan şekli verilir. Elastik ve plastik kıvamını alan hamur, zeytinyağıyla hafifçe yağlanmış olan kabartma kabına alınır.

Önce su, arkasından ekşi maya ile en üste unlar birbirine değmeyecek şekilde karşılıklı olan köşelere tuz konularak hamur programında çalıştırılır.

Hamur elde en az 15 - 20 dakika süresince yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dakikalık yoğurmanın sonunda 15 dakika bekledikten sonra ilave edilmesi gerekiyor, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alınca 15 dakika süresince yoğrulmalıdır.

Ekşi maya aktifleşmeden önce. Taş ekmek tekniğine benzer bir şekilde kabartma kabına alınır ve üstü kapatılan hamur, 2 kat oluna dek kadar beklenir. Bu zaman zarfında ortam sıcaklığına göre 1-2 saat arasında değişim göstermektedir.

2 katına ulaşmış olan hamur, kabarma kabından çalışma tezgâhına ya da silikon mat üstüne alınır. Kesme bıçağı yardımı ile 2'ye bölünerek tartılır ve istenilen ağırlıklara bölünür. Hamura topan şekli verilir. Şekil almış hamur, son kabarmasını yapacağı, içerisine un elenmiş kalıplara ek yerleri yukarıya gelecek bir şekilde konulur. Son kabarma için de iki kat olması beklenir. Bu süre de 1-2 saat sürmektedir.

Ortam sıcaklığına uygun bir şekilde hamurun kontrolü yapılır. Kontrol için hamurun üstüne hafifçe bastırılması yeterlidir. Basılmış olan yer hemen dolduruluyor ise henüz hamur yeteri kadar kabarmamış demektir. Çok sıcak ortamlarda elimizdeki hamurun 2 katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği zaman aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından dolayı hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek olacaktır. Aşırı soğuk ortamda bu süre biraz daha uzayabilmektedir.

Pişirme işleminden 30-35 dakika önce fırının en alt kısmına ızgara üstüne ekmek taşı konularak ısı 230 dereceye ayarlanır.

Fırın yeterince ısındıktan bir süre sonra hamur fırına sürülmeden fırının kapağı açılır ve su püskürteci yardımı ile 15-20 kez kenarlara da gelecek şekilde su püskürtülür. Hamur, fırına verilmeden bir süre önce unlanmış olan kürek üstüne alınır, keskin bir bıçak ya da jilet ile uygun bir şekilde çizilerek fırın taşına konulur. 15 dk. Boyunca 230 derecede, 30-40 dk. Boyunca 200 derecede pişirilir. İlk 10 dakika süresince fırının duvarlarına gelmek şartıyla içeriye birkaç sefer bolca su püskürtülür. İlk 15-20 dakika sonrasında ekmekler fırın içinde yer değiştirilir ve homojen bir pişme sağlanır. Altından tok bir ses gelince pişmiş demektir ve dışarıya alındığında ızgarada soğutulur. Yulaflı ekmek hazır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 09:51:28
Yulaflı Ekmek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yulaflı Ekmek Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yulaflı Ekmek"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yulaf Unu
Yulaf Unu
Yulaf unu, çok faydalıdır. Yulaf strese iyi geliyor. Her dem genç kalmak, günün yorgun temposunu yorulmadan yaşamak istiyorsanız yulaflı yiyecekler yemelisiniz. Çinliler yulafın zindelik verici özelliklerini binlerce yıl önce keşfetmişler. Antik Roma...
Yulaf Samanı Kürü
Yulaf Samanı Kürü
Yulaf Samanı Kürü; alternatif tıp olarak belirtilen bitkisel tedaviler ile hiçbir yan etkisi olmadan ve gönül rahatlığı ile hazırlanan bitkisel körler son zamanlarda kullanımı giderek yayılmaktadır. Yulaf samanı körü de aynı şekilde birçok rahatsızlı...
Yulaf Kepeği
Yulaf Kepeği
Yulaf kepeği, buğdaygiller ailesine ait, otsu bir bitki türüdür. İçeriğinde çözülebilir lifler bulunur. Çözünebilir lifler sağlık için oldukça faydalıdır. Kan şekerini düzenleyici, kolesterolü düşürücü, mide ve bağırsağı aktif şekilde çalıştırıcı etk...
Yulaf Besin Değerleri
Yulaf Besin Değerleri
Yulaf Besin Değerleri, bol miktarda nişastalı olan taneleri için yetiştirilen salkım biçiminde dağınık başaklara sahip bir tarım bitkisidir. Saplarının uçlarında bulunan başakların her biri iki veya üç tohum barındırmaktadır. Yulaf beyaz, sarı, siyah...
Yulaf Kepekli Tarifler
Yulaf Kepekli Tarifler
Yulaf Kepekli Tarifler, Yulafla günümüzde birçok tuzlu, tatlı tarzı pasta ve kurabiyeler yapılmaktadır. Hemen hemen her bayanın yapabileceği ve oldukça kolay tarifler olmaktadır. Hem yulaf kullanıldığı için çok kilo yapmayan hem de lezzeti ile baş dö...
Yulaf Ezmeli Kek
Yulaf Ezmeli Kek
Yulaf Ezmeli Kek: Yulaf ezmeli kek hem hafif ve doyurucu hem de oldukça lezzetli bir kek tarifi olduğu için sık sık yaptığım ve çocuklarımın da çok severek yediği bir kek tarifidir. Özellikle de misafir geleceği zaman kolaylıkla hazırlayıp sunabilece...
Yulaflı Yumurta
Yulaflı Yumurta
Yulaflı yumurta, Yumurta her insanın günlük tüketmesi gereken bir besin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Yumurtanın içerisinde bulunan yüksek protein olması sebebi ile çocukların ve özellikle sporcuların düzenli bir şekilde tüketmelerinde çok ...
Yulaflı Kek
Yulaflı Kek
Yulaflı kek, zayıflamak adına unu, yağı ve şekeri kısmak için tercih edebileceğiniz bir kek türüdür. Diyete girenler için yasaklar listesin de kek, pasta, börek ve benzeri şeylerin olduğunu hepimiz biliriz. İnsanın canı kek çeker ve tatlı bir şeyler ...
Yulaf Tohumu
Yulaf Tohumu
Yulaf tohumu, ülkemiz şartlarında uygun üretim maliyeti ve bol ürün verimi ile giderek genişleyen yulaf yetiştiriciliği sektörünün en önemli aşamalarından birisidir. Yulaf tohumu seçiminde yerli malı ürünleri kullanmakta yarar vardır. Hem sunduğu ava...
Yulaflı Tatlılar
Yulaflı Tatlılar
Yulaflı tatlılar: Yulaf karbonhidrat ve protein açısından çok zengin bir besindir. Kış aylarında yulafla güne başlamak enerji depolama açısından çok iyi olabilir. İçerisin de bol miktarda lif vardır. İçerisinde bulunan zengin mineral ve vitaminler sa...
Yulaf Ekmeği
Yulaf Ekmeği
Yulaf Ekmeği: Yulaf ekmeği, protein ve karbonhidratlar açısından oldukça zengin olup insana enerji sağlar. Bu nedenle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yulaf ekmeği tüketimi insanları hastalıklardan korur. Bol miktarda lif içerir. Bu yü...
Yulaf Ezmeli Kurabiye
Yulaf Ezmeli Kurabiye
Yulaf Ezmeli Kurabiye, Tamamen meyvelerden yapıldığı için son derece düşük kalorili ve çok lezzetli bir kurabiye çeşididir. Sevdiklerinize ve özellikle çocuklarınıza sağlıklı, güvenle verebileceğiniz atıştırmalıklar sunmak isterseniz size bu tarifi d...

 

Yulaf Unu
Yulaf Samanı Kürü
Yulaf Kepeği
Yulaf Besin Değerleri
Yulaf Kepekli Tarifler
Yulaf Ezmeli Kek
Yulaflı Yumurta
Yulaflı Kek
Yulaf Tohumu
Yulaflı Tatlılar
Yulaf Ekmeği
Yulaf Ezmeli Kurabiye
Yulaflı Bisküvi
Yabani Yulaf
Yulaflı Puding
Yulaf Ezmesi Zayıflatırmı
Yulaf Bitkisi
Yulaf
Yulaflı Poğaça
Yulaflı Yoğurt
Yulaf Sütü
Diyet Yulaflı Kurabiye
Yulaf Lapası
Yulaf Ezmesi Kalori
Yulaf Çorbası
Yulaf Samanı
Yulaf Gevreği
Yulaf Kepeği Diyeti
Yulaflı Omlet
Yulaf Ezmesi
Popüler İçerik
Yulaflı Bisküvi
Yulaflı Bisküvi
Yulaflı Bisküvi, Gün içerisinde ihtiyacınız olan sağlıklı ve doyurucu yulaflı bisküvidir. Yulaflı bisküvi sağlık dolu bir lif kaynağıdır. Yulaflı bisk...
Yabani Yulaf
Yabani Yulaf
Yabani yulaf, yulaf bol nişastalı taneleri için yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Yulafı daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanları...
Yulaflı Puding
Yulaflı Puding
Yulaflı puding, Eğer sizde farklı ve hafif bir tatlı arıyorsanız yulaflı puding tam size göre. Yulaf içeriğinden dolayı sağlıklı gıdalar arasında yer ...
Yulaf Ezmesi Zayıflatırmı
Yulaf Ezmesi Zayıflatırmı
Yulaf Ezmesi Zayıflatırmı, genellikle herkes tarafından yulafın kilo vermeyi sağladığı bilinmektedir. Yulafın bünyesinde barındırdığı etkili lif oranı...
Yulaf Bitkisi
Yulaf Bitkisi
Yulaf  bitkisi, bol nişastalı taneleri  amaçlı yetiştirilen bir tarım nebatı. Daha çok hayvan yemi model kullanılan bu tahıldan kişilerin beslenmesind...
Yulaf
Yulaf
Yulaf, Özellikle kış aylarında güne yulaf tüketerek başlamak sağlık açısından oldukça faydalıdır. Çünkü yulaf çok iyi enerji sağlayan protein ve kar...
Yulaflı Poğaça
Yulaflı Poğaça
Yulaflı Poğaça, Yulaf tarım bitkisi diyet listelerinin içerisinde kullanılacak bitkilerin içerisinde birinci sırada yer alır. Bir baklagil ürünüdür ve...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yulaf Unu
Yulaf Samanı Kürü
Yulaf Kepeği
Yulaf Besin Değerleri
Yulaf Kepekli Tarifler
Yulaf Ekmeği Nasıl Yapılır
Yulaf Ekmeğinin Tarifi Yazmıyor
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yulaf Ekmeği Nasıl Yapılır
Yulaf Ekmeğinin Tarifi Yazmıyor
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024